Ontdek hoe Oss en farma verbonden zijn

Activiteiten

September 2022 – oktober 2023

De farmaceutische industrie heeft Oss mede gevormd. Op het gebied van ontwikkeling en productie van geneesmiddelen, maar ook als ondernemende en innovatieve gemeenschap. Rond het themajaar #100yearspharmafuture organiseren we daarom, samen en afzonderlijk, allerlei activiteiten. Onder In de Media zijn allerlei artikelen te vinden over activiteiten die eerder hebben plaatsgevonden.

NU

tot 4 feb 2024

Animal Pharmacy

Museum Jan Cunen, Oss

Zonder het dier geen geneesmiddelenindustrie, zeker in Oss niet. Maar wat hebben dieren nodig, voor een gevarieerd dieet of om te genezen? De praktijk van Stefan Cools (Sittard 1981) richt zich op de belevingswereld van het dier, waarmee hij zijn kennis vergroot, bijvoorbeeld over zelfgenezing onder dieren. In de tentoonstelling The Animal Farmacy maken we kennis met het cultuurlandschap als apotheek voor dieren.

Nu

doorlopend

STOOOM Leskist

Muzelinck, Oss

We leren natuurlijk graag de kinderen in Oss iets over de ontwikkeling en de productie van medicijnen en wat daar allemaal voor nodig is. Speciaal daarvoor ontwikkelt STOOOM twee leskisten waarmee leerkrachten in de klas aan het werk kunnen. De eerste leskist is inmiddels gereed en in oktober volgt de tweede. Bij welke basisscholen zien we binnenkort kweekschaaltjes in de vensterbank of kinderen in een (iets te grote) labjas of productiepak? 

Nu

doorlopend

Outside Escape

Moleneind & Centrum Oss

Om het themajaar #100yearspharmafuture te vieren kun je gratis een unieke Outside Escape-route lopen. Je komt langs markante en historische plekken van Oss, terwijl je samen met familie, vrienden of collega’s (2-5 personen) op zoek gaat naar antwoorden op de uitdagende raadsels die je onderweg tegenkomt. De start is bij de oude Meisjesschool aan de Molenstraat, nu een monumentaal kantoorgebouw van Organon, en de samen met Museum Jan Cunen ontwikkelde wandeling duurt ongeveer 2 uur. 

NU

doorlopend

Villa Curiossa

Museum Jan Cunen, Oss

Vanaf 18 december toont het museum met Villa Curiosa de rijke geschiedenis van Oss in een spannende tentoonstelling. Daarin kan het industriële karakter van de stad natuurlijk niet ontbreken, waarmee Oss de bakermat is geweest voor margarine, UNOX-worst én menig baanbrekend geneesmiddel. Laat je uitdagen tot een frisse kijk op jezelf, de stad en de wereld om je heen.

Nu

Doorlopend

Speel in het centrum van Oss ResourCity

Doorlopend

Jongeren, bewoners en toeristen die onze stad bezoeken, ervaren met ResourCity spelenderwijs de veelzijdigheid van scheikunde en ontdekken leuke historische weetjes over Oss. Vito en de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) lanceerden dit leerzame online scheikundespel voor kinderen en jongeren tussen 10 en 16 jaar. Het spel is bedoeld om hen enthousiast te maken voor het vak Scheikunde. De ResourCity Game past prima bij Oss als stad van Life Sciences met bedrijven als Organon, MSD, Aspen en Pivot Park. Maar leert de kinderen en jongeren ook wat voor materialen je om je heen kunt vinden en dat we hier zuinig op moeten zijn.

terugblik

EERDERE ACTIVITEITEN

#100YPF

8

oktober 2023

Pharma Future Run

Moleneind, Oss

Het themajaar werd afgesloten met de eerste editie van de Pharma Future Run, met start en finish op Pivot Park. Honderden deelnemers liepen over het het parcours langs de grote geneesmiddelenbedrijven op Moleneind. Iedereen kon zelf kiezen hoeveel ronden van ongeveer 3 kilometer men wilde afleggen, waarbij er diverse klassementen werden opgemaakt. Een groep van zo’n 20 wandelaars begaf zich onder begeleiding van een gids in tegengestelde richting op het parcours. Voordat de volwassenen van start gingen, waren in twee leeftijdsgroepen de kinderen aan de beurt om hun ronde van 1 kilometer te volbrengen.

t/m

7 oktober 2023

Organon Experience Center

Voormalige meisjesschool, Oss

Om in 2023 het 100-jarig bestaan te vieren, opende Organon een tijdelijk bezoekerscentrum in de voormalige Meisjesschool aan de Oude Molenstraat. Jong en oud maakten er via een interactieve beleving kennis met de rijke geschiedenis van het bedrijf en met het Organon van nu en de toekomst. Vrouwen en meisjes stonden er centraal, vanwege de focus op hun welzijn. De persoonlijke verhalen door de jaren heen lieten innovatie, samenwerking en impact op hun gezondheid zien. Organon gaf hiermee in het jubileumjaar een unieke kijk achter de bekende ‘blauwe wand’, of mogen we zeggen ‘achter de muurschildering’? 

7

oktober 2023

Weekend van de Wetenschap

Bibliotheek & Museum Jan Cunen, Oss

Kinderen konden deze zaterdag zelf ontdekken wat de wonderbaarlijke wereld van wetenschap en techniek allemaal te bieden heeft. Vanuit 100YPF wilden we deze dag iedereen, ook de (groot)ouders, natuurlijk een uniek kijkje achter de schermen van farma geven. De proefjes van Aspen API en MSD Biotech leverden heel wat verwonderde blikken op.  

5

oktober 2023

Avond van de Chemie 2023

De Lievekamp, Oss

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) organiseerde voor de achtste keer op rij de Avond van de Chemie. In de Lievekamp vertelden chemici de volle zaal op een toegankelijke manier over hun onderzoek en werkveld. Verder was er een spannend prijzengala rond jonge talenten (uitreiking Gouden Vlam, Gouden Spatel en Golden Master Award voor de beste mbo-, hbo- en wo-scriptie), een pitchcompetitie tussen drie PhD’ers en een op maat gemaakte cabaretvoorstelling door de publieksprijswinnaar van het Cameretten Festival 2019 Tobi Kooiman.

20-21

september 2023

FIGON Dutch Medicines Days

De Lievekamp, Oss

Tijdens dit jaarlijkse congres werden de laatste wetenschappelijke resultaten en ervaringen uitgewisseld. Het programma bood de honderden bezoekers inspirerende presentaties en lezingen die inzicht gaven in de toekomst van geneesmiddelenontwikkeling en toepassingen in de gezondheidszorg. Trots dat dit toonaangevende congres in het themajaar in Oss plaats mocht vinden, organiseerden we op 19 september een pre-event, zie onderstaand.

19

september 2023

Pre-Event FIGON DMD

Moleneind & centrum Oss

Met site visits bij bedrijven op Moleneind, een paneldiscussie met drie directeuren en een dinner tour mogen we het als host city een geslaagd pre-event noemen. De directeuren vertelden onder andere hoe ze zelf ooit verliefd werden op farma en, met een blik op de toekomst, wat het themajaar voor de onderlinge verbinding heeft betekend. ’s Avonds werd er op 4 locaties lekker gegeten én genetwerkt, waarbij het stadsarchief nog iets kwam vertellen over een stukje industriële geschiedenis van Oss. Deelnemers kregen zo een goed beeld van wat Oss te bieden heeft voor een carrière in life sciences en als gemeente om te wonen en werken. 

t/m 25

juni 2023

Hoe Bio Art de toekomst kleurt – Volkskrant: ★★★★☆

Museum Jan Cunen, Oss

Geopend op 29-01-2023
Update 24-04-23:
Wegens succes een maand verlengd! (tot eind juni)

Ze ontwikkelde kogelwerende mensenhuid en zet koeienmest om in textiel. Vanuit haar kunstenaarschap steekt Jalila Essaïdi (1980) voortdurend grenzen over naar andere disciplines en zet ze zich in voor een betere, mooiere wereld. Samen met Museum Jan Cunen  sluit ze hiermee aan bij het thema #100yearspharmafuture, waarmee het honderdjarig bestaan van de farmaceutische industrie in Oss gevierd wordt. 

22

juni 2023

Nationaal Chemisch Erfgoed

Pivot Park (voormalig Organon-gebouw), Oss

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) riep op 22 juni 2023 het Farmacologisch Laboratorium uit tot Nationaal Chemisch Erfgoed. Dit pand was de bakermat voor vele chemisch-farmaceutische uitvindingen met een grote maatschappelijke impact, waaronder ‘de pil’. Voorafgaand aan de onthulling van de plaquette vond een lezingprogramma plaats over de rol van dit pand in de chemisch farmaceutische geschiedenis, het heden en in de toekomst. 

17+18

juni 2023

Open Dagen Organon

Organon, Oss

De open dagen van Organon om het 100-jarig bestaan te vieren, waren een groot success! Via een uitgestipelde route konden ruim 4.000 bezoekers ontdekken hoe het bedrijf zich al meer dan 100 jaar inzet voor de gezondheid van vrouwen. Zo’n 300 medewerkers vertelden enthousiast over het werk dat zij dagelijks verichten achter de beroemde blauwe wand. Het  geheel volgense de veiligheidsvoorschriften gekleed luisteren naar uitleg en het bewonderen van de productiematerialen werd afgewisseld met luchtige sketches, verzorgd door de lokale toneelvereniging. 

15-16

april 2023

Aspen API Familiedagen

Moleneind, Oss

Op 15 en 16 april organiseerde Aspen Oss B.V. familiedagen ter ere van het 10-jarig bestaan. Dit weekend was bedoeld voor medewerkers en hun familieleden en vond plaats op locatie Moleneind. Bezoekers konden een route langs de verschillende productieplekken volgen, waar enthousiaste medewerkers met trots hun verhaal vertelden. Het was een uitstekende gelegenheid om kennis te maken met de verschillende afdelingen, zoals SHE, Moeders voor Moeders en de commerciële afdeling. 

Op het buitenterrein waren er bovendien tal van activiteiten voor jong en oud. Zo werden er demonstraties door de brandweer gegeven en was er een kids lab waar kinderen proefjes konden doen. Beide dagen werden bezocht door zo’n 500 bezoekers.

8

maart 2023

Women’s Health Symposium

Organon, Oss

Op Internationale Vrouwendag vond er, voorafgaand aan de opening van het Experience Center door de deputy ambassador van de VS en de burgemeester van Oss, een symposium plaats met experts op het gebied van vrouwengezondheid. Vanuit de gedachte ‘From Legacy to Future Promise‘ spraken onder andere Samira Rafaela (MEP), Jannet Vaessen (Women Inc.), Prof. Dr. Angela Maas (RadboudUMC) en Prof. Dr. Annemiek Nap (RadboudUMC).

7

februari 2023

Jongerenbedrijvendag

Aspen & Organon, Oss

Tijdens de 7e editie van de Osse Jongerenbedrijvendag hebben 1400 middelbare scholieren uit Oss ongeveer 100 verschillende bedrijven in de omgeving bezocht, waaronder Aspen & Organon. Het doel van deze in samenwerking met de Talentencampus georganiseerde dag is leerlingen in de praktijk kennis laten maken met verschillende beroepen. Ze hebben een presentatie en een rondleiding gekregen. Na een mooide dag vertrok lokaal jong talent met een goed beeld over carrièremogelijkheden in de chemie en techniek.

29

November 2022

PharmafutureBattle

De Lievekamp, Oss

Tijdens de PharmafutureBattle kregen theaterbezoekers toegang tot de bijzondere onderzoeken en activiteiten die in de Osse farma worden verricht. Vier wetenschappers en onderzoekers vertelden hier op toegankelijke wijze over. Het publiek kreeg de belangrijke taak om de beste presentatie van de avond aan te wijzen. Lonneke de Bont van Aspen Oss ging er met die eer vandoor. Tussendoor werd er op informatieve en ludieke wijze teruggeblikt op 100 jaar Farma in Oss.

15

Oktober 2022

MSD Open Dag

De Geer in Oss

Op 15 oktober was er een unieke kans om van dichtbij te zien hoe biotechnologie werkt. MSD Biotech organiseerde namelijk een Open Dag op locatie De Geer in Oss. Meer dan 2.000 bezoekers uit Oss en (verre) omstreken konden een kijkje nemen op de productievloer waar geneesmiddelen voor vruchtbaarheidsbehandelingen en immuuntherapie tegen kanker worden gemaakt. Vele trotse MSD-medewerkers stonden paraat om uitleg te geven. De dag erna mochten de 1.500 MSD-ers hun familie en vrienden verwelkomen.

12

Oktober 2022

Lezing 100 jaar Organon

Cultuurpodium Groene Engel in Oss

De zaal was tot de nok gevuld voor een avond over 100 jaar Organon. Het Stadsarchief keek samen met de Bibliotheek Oss terug op het ontstaan van het gezondheidsbedrijf en er werd vooruitgeblikt. Na een bevlogen lezing van voormalig bedrijfsarchivaris Robert van Vlijmen sprak Rob Nelissen, huidige directie in Oss, over de gezondheid van vrouwen waar Organon zich op richt en waarvoor veel aandacht nodig is. Maar ook over duurzaamheid, wat veel verder gaat dan de vele zonnepanelen op het dak van het nieuwe magazijn. Vanuit ‘search & development” kwam de manier waarop Organon zoekt naar samenwerking en innoveert aan bod. De sprekers werden afgewisseld met livemuziek en gedichten van het Poëziepodium Oss.

1

Oktober 2022

Weekend van de Wetenschap

Bibliotheek Oss

Op zaterdag 1 oktober organiseerde de Bibliotheek Oss een gevarieerde dag boordevol presentaties en doe-workshops op het gebied van Wetenschap. Samen met allerlei experts werd getoond welke wetenschappelijke kennis ingezet wordt bij bedrijven en organisaties in Oss, onder meer om innovaties te realiseren. Het was een leerzame dag voor jong en oud.

22-23

September 2022

TOPX Summit 2022

De Lievekamp, Oss

Tijdens de Top-X summit deelden succesvolle vrouwelijke en mannelijke leiders in de Life Sciences Sector hun inzichten en belangrijkste lessen met een zaal vol getalenteerde vrouwen. Het programma, georganiseerd door en voor ambitieuze vrouwen in Life Sciences, omvatte workshops, interactieve discussies, persoonlijke verhalen, lessons learned, speeddates en vele netwerkmomenten. Een quote van een deelnemer vat het mooi samen: ‘What an amazing two days it has been! Feeling inspired and incredibly energized after joining the TOPX Summit 2022.’