Ontdek hoe Oss en farma verbonden zijn

Activiteiten

September 2022 – oktober 2023

De farmaceutische industrie heeft Oss mede gevormd. Op het gebied van ontwikkeling en productie van geneesmiddelen, maar ook als ondernemende en innovatieve gemeenschap. In het themajaar #100yearspharmafuture organiseren we daarom, samen en afzonderlijk, allerlei activiteiten. In de loop van het jaar worden ze hier toegevoegd, dus houd deze website in de gaten of meld je aan voor onze nieuwsbrief.

NU

t/m 29 mei 2023

Leven en laten leven – Hoe Bio Art de toekomst kleurt

Museum Jan Cunen, Oss

Ze ontwikkelde kogelwerende mensenhuid en zet koeienmest om in textiel. Vanuit haar kunstenaarschap steekt Jalila Essaïdi (1980) voortdurend grenzen over naar andere disciplines en zet ze zich in voor een betere, mooiere wereld. Samen met Museum Jan Cunen  sluit ze hiermee aan bij het thema #100yearspharmafuture, waarmee het honderdjarig bestaan van de farmaceutische industrie in Oss gevierd wordt.  

NU

tot eind juli 2023

Organon Experience Center

Voormalige meisjesschool, Oss

Om in 2023 het 100-jarig bestaan te vieren, opent Organon een tijdelijk bezoekerscentrum in de voormalige Meisjesschool aan de Oude Molenstraat. Jong en oud kan er via een interactieve beleving de rijke geschiedenis van het bedrijf beleven, maar ook met het Organon van nu en de toekomst kennismaken. Vrouwen en meisjes staan er centraal, vanwege de focus op hun welzijn. De persoonlijke verhalen door de jaren heen laten innovatie, samenwerking en impact op hun gezondheid zien. Organon geeft hiermee in het jubileumjaar een unieke kijk achter de bekende ‘blauwe wand’, of mogen we zeggen ‘achter de muurschildering’? In dit Experience Center is eveneens het jubileumboek verkrijgbaar. 

Nu

doorlopend

Outside Escape

Moleneind & Centrum Oss

Om het themajaar #100yearspharmafuture te vieren kun je gratis een unieke Outside Escape-route lopen. Je komt langs markante en historische plekken van Oss, terwijl je samen met familie, vrienden of collega’s (2-5 personen) op zoek gaat naar antwoorden op de uitdagende raadsels die je onderweg tegenkomt. De start is bij de meisjesschool aan de Molenstraat, nu een monumentaal kantoorgebouw van Organon, en de samen met Museum Jan Cunen ontwikkelde wandeling duurt ongeveer 2 uur.

NU

doorlopend

Villa Curiossa

Museum Jan Cunen, Oss

Vanaf 18 december toont het museum met Villa Curiosa de rijke geschiedenis van Oss in een spannende tentoonstelling. Daarin kan het industriële karakter van de stad natuurlijk niet ontbreken, waarmee Oss de bakermat is geweest voor margarine, UNOX-worst én menig baanbrekend geneesmiddel. Laat je uitdagen tot een frisse kijk op jezelf, de stad en de wereld om je heen.

Nu

Doorlopend

Speel in het centrum van Oss ResourCity

Doorlopend

Jongeren, bewoners en toeristen die onze stad bezoeken, ervaren met ResourCity spelenderwijs de veelzijdigheid van scheikunde en ontdekken leuke historische weetjes over Oss. Vito en de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) lanceerden dit leerzame online scheikundespel voor kinderen en jongeren tussen 10 en 16 jaar. Het spel is bedoeld om hen enthousiast te maken voor het vak Scheikunde. De ResourCity Game past prima bij Oss als stad van Life Sciences met bedrijven als Organon, MSD, Aspen en Pivot Park. Maar leert de kinderen en jongeren ook wat voor materialen je om je heen kunt vinden en dat we hier zuinig op moeten zijn.

terugblik

Eerdere activiteiten

#100YPF

8

maart 2023

Women’s Health Symposium

Organon, Oss

Op Internationale Vrouwendag vond er, voorafgaand aan de opening van het Experience Center door de deputy ambassador van de VS en de burgemeester van Oss, een symposium plaats met experts op het gebied van vrouwengezondheid. Vanuit de gedachte ‘From Legacy to Future Promise‘ spraken onder andere Samira Rafaela (MEP), Jannet Vaessen (Women Inc.), Prof. Dr. Angela Maas (RadboudUMC) en Prof. Dr. Annemiek Nap (RadboudUMC).

7

februari 2023

Jongerenbedrijvendag

Aspen & Organon, Oss

Tijdens de 7e editie van de Osse Jongerenbedrijvendag hebben 1400 middelbare scholieren uit Oss ongeveer 100 verschillende bedrijven in de omgeving bezocht, waaronder Aspen & Organon. Het doel van deze in samenwerking met de Talentencampus georganiseerde dag is leerlingen in de praktijk kennis laten maken met verschillende beroepen. Ze hebben een presentatie en een rondleiding gekregen. Na een mooide dag vertrok lokaal jong talent met een goed beeld over carrièremogelijkheden in de chemie en techniek.

29

November 2022

PharmafutureBattle

De Lievekamp, Oss

Tijdens de PharmafutureBattle kregen theaterbezoekers toegang tot de bijzondere onderzoeken en activiteiten die in de Osse farma worden verricht. Vier wetenschappers en onderzoekers vertelden hier op toegankelijke wijze over. Het publiek kreeg de belangrijke taak om de beste presentatie van de avond aan te wijzen. Lonneke de Bont van Aspen Oss ging er met die eer vandoor. Tussendoor werd er op informatieve en ludieke wijze teruggeblikt op 100 jaar Farma in Oss.

15

Oktober 2022

MSD Open Dag

De Geer in Oss

Op 15 oktober was er een unieke kans om van dichtbij te zien hoe biotechnologie werkt. MSD Biotech organiseerde namelijk een Open Dag op locatie De Geer in Oss. Meer dan 2000 bezoekers uit Oss en (verre) omstreken konden een kijkje nemen op de productievloer waar geneesmiddelen voor vruchtbaarheidsbehandelingen en immuuntherapie tegen kanker worden gemaakt. Vele trotse MSD-medewerkers stonden paraat om uitleg te geven. De dag erna mochten de 700 MSD-ers hun familie en vrienden verwelkomen.

12

Oktober 2022

Lezing 100 jaar Organon

Cultuurpodium Groene Engel in Oss

De zaal was tot de nok gevuld voor een avond over 100 jaar Organon. Het Stadsarchief keek samen met de Bibliotheek Oss terug op het ontstaan van het gezondheidsbedrijf en er werd vooruitgeblikt. Na een bevlogen lezing van voormalig bedrijfsarchivaris Robert van Vlijmen sprak Rob Nelissen, huidige directie in Oss, over de gezondheid van vrouwen waar Organon zich op richt en waarvoor veel aandacht nodig is. Maar ook over duurzaamheid, wat veel verder gaat dan de vele zonnepanelen op het dak van het nieuwe magazijn. Vanuit ‘search & development” kwam de manier waarop Organon zoekt naar samenwerking en innoveert aan bod. De sprekers werden afgewisseld met livemuziek en gedichten van het Poëziepodium Oss.

1

Oktober 2022

Weekend van de Wetenschap

Bibliotheek Oss

Op zaterdag 1 oktober organiseerde de Bibliotheek Oss een gevarieerde dag boordevol presentaties en doe-workshops op het gebied van Wetenschap. Samen met allerlei experts werd getoond welke wetenschappelijke kennis ingezet wordt bij bedrijven en organisaties in Oss, onder meer om innovaties te realiseren. Het was een leerzame dag voor jong en oud.

22-23

September 2022

TOPX Summit 2022

De Lievekamp, Oss

Tijdens de Top-X summit deelden succesvolle vrouwelijke en mannelijke leiders in de Life Sciences Sector hun inzichten en belangrijkste lessen met een zaal vol getalenteerde vrouwen. Het programma, georganiseerd door en voor ambitieuze vrouwen in Life Sciences, omvatte workshops, interactieve discussies, persoonlijke verhalen, lessons learned, speeddates en vele netwerkmomenten. Een quote van een deelnemer vat het mooi samen: ‘What an amazing two days it has been! Feeling inspired and incredibly energized after joining the TOPX Summit 2022.’