De verhalen en verslagen rond #100YPF

In de media

In de aanloop naar het themajaar verscheen er al een aantal artikelen om het verhaal van het Osse Farma-cluster te vertellen. Daarnaast zijn in dit overzicht relevante nieuwsberichten en verslagen van activiteiten te vinden en volgen er nog inspirerende artikelen die in het loop van het jaar gepubliceerd zullen worden. Wil je op de hoogte gehouden worden van het nieuws en de activiteiten? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Sportief slot voor #100yearspharmafuture

kliknieuws

OSS | Bijna 400 deelnemers stonden afgelopen zondag aan de start bij de Pharma Future Run en wandeling. Daarmee is het themajaar om het 100-jarig bestaan van de farmaceutische industrie in Oss te vieren, afgesloten.

Voor de organisatie van dit sportevenement hebben de initiatiefnemers van het themajaar – Aspen Oss, MSD, Organon, Life Sciences campus Pivot Park en de gemeente Oss – de samenwerking gezocht met de organisatoren van de SNS Oss City Run. Start en finish vonden plaats op het Pivot Park en het bijzondere van de Pharma Future Run is dat het parcours langs de grote geneesmiddelenbedrijven op Moleneind gaat, in het centrum van Oss. 

9 oktober 2023

Honderden hardlopers rennen tussen farmaceutische bedrijven in Oss

Dtv

Ruim 300 deelnemers renden zondagmiddag over het Pivot Park tijdens de Pharma Future Run. De hardloop- en wandelwedstrijd is de afsluiting van het jaar waarin gevierd werd dat de farmaceutische industrie in Oss 100 jaar bestaat.

Zowel kinderen als volwassenen konden voor één keer hardlopen over het Pivot Park, tussen de bedrijven als Organon, Aspen en MSD door. “Je kan natuurlijk overal hardlopen, maar dit is wel uniek”, aldus deelneemster Angelique Kooper. Ook hardloper Wilbert Ulijn vond het een welkome afwisseling op zijn normale routes: “Er staan letterlijk deuren open die normaal gesloten zijn.”

8 oktober 2023

8 oktober 2023

Organon rent bij afsluiting eeuwfeest toekomst tegemoet: ‘De groei is er nog lang niet uit’

Brabants Dagblad

OSS – Nog niet zo lang geleden zag de toekomst voor de geneesmiddelenfabricage in Oss er nog somber uit. Maar nu, bij de viering van honderd jaar pharma, overheerst optimisme. Het feest is zondag afgesloten met een hardloopwedstrijd over heilige grond.

,,Laten we wel wezen, Salomon van Zwanenberg was vooraleerst een gewiekste zakenman, niet de onderzoeker die ontdekte hoe je insuline uit de alvleesklieren van geslachte varkens kon halen.” Joop Merks gidst zijn toehoorders over het uitgestrekte terrein dat vol staat met gebouwen die er nooit gestaan zouden hebben zonder de bewierookte Saal van Zwanenberg.

7 oktober 2023

Proefjes en foefjes in Osse bieb: ‘Het moet een beetje gevaarlijk zijn, anders is het niet leuk natuurlijk’

Brabants Dagblad

Scheikunde en natuurkunde? Saai! Raketlanceringen en Lego? Leuk! In de Osse bibliotheek weten ze inmiddels wel hoe het kinderbrein werkt. Wil je ze op het pad van de wetenschap brengen, dan moet het vooral ook leuk zijn.

Bouw met Lego een voertuig en probeer het na een eerste snelheidstest steeds een beetje harder te laten gaan. Dat was de opdracht waaraan de kinderen zaterdag door Brick Aholic werden gezet. Die laten zich dat geen twee keer zeggen.

Pivot Park in Oss heeft nu een eigen Walk of Fame

Dtv

Op het Pivot Park in Oss is dinsdag op feestelijke wijze de Walk of Fame geopend. Bezoekers kunnen daarmee meer te weten komen over het biofarmaceutische park en de bedrijven die daar actief zijn.

“We kunnen niet vaak genoeg laten zien welke successen de bedrijven op Pivot Park boeken”, aldus Brigitte Drees, CEO Pivot Park. “Vandaar dat ik hartstikke blij en trots ben dat deze Walk of Fame er is. Hiermee kunnen we laten zien welke baanbrekende innovaties de bedrijven voor elkaar hebben gekregen.” 

19 september 2023

Ook Oss heeft nu zijn Walk of Fame: ‘Hier worden wonderen gecreëerd’

BRABANTS DAGBLAD

OSS – Een verzameling mysterieuze gebouwen waarbinnen iets met medicijnen wordt gedaan. Dat is hoe veel buitenstaanders tegen het Osse Pivot Park aankijken. Om ze meer inzicht te geven staat de poort voortaan open en is er de Walk of Fame.

Het zaadje werd jaren geleden geplant toen – thans oud-minister- Ronald Plasterk eens op de lunch kwam op het Pivot Park. ,,Hij opperde om een wall of fame te maken, zodat bezoekers konden zien wat voor bedrijven hier allemaal zitten”, vertelt Brigitte Drees. 

19 september 2023

6 augustus 2023

Brigitte Drees wil dromen realiseren op Pivot Park, ‘daar word ik heel blij van’

Brabants Dagblad

OSS – Onder haar leiding heeft de groei van Pivot Park in Oss zich serieus doorgezet. Brigitte Drees zet op de campus de grote lijnen uit. Met een hink-stap-sprong wil ze nog meer groei realiseren. ,,Van het realiseren van dromen kan ik heel blij worden.”

 Engels is zo’n beetje de voertaal. Brigitte Drees (57), directeur van Pivot Park in Oss, hoort het allemaal met grote tevredenheid aan. “Er werken op het Pivot Park inmiddels zoveel nationaliteiten. Mensen uit allerlei landen. En het allermooiste is nog dat het vrijwel allemaal jonge mensen zijn. Die bouwen hier aan hun toekomst en aan de toekomst van de farmacie.”

22 juni 2023

Historisch laboratorium op Pivot Park als Nationaal Chemisch Erfgoed bestempeld

Dtv Nieuws

De KNCV erkent jaarlijks één locatie die belangrijk is geweest voor de chemische geschiedenis. Dit jaar is dat het voormalige Farmacologisch Laboratorium van Organon op het Pivot Park.

“We zijn al een paar jaar bezig om te kijken welke plekken het belangrijkste zijn geweest voor de Nederlandse samenleving”, verklaart Ernst Homburg die voorzitter is van de commissie die het laboratorium heeft voorgedragen als erfgoed. 

BRABANTS DAGBLAD

Het is een gebouw dat, vooral door de uitvinding van de pil, de wereldgeschiedenis mede bepaalde. Het Banting Gebouw op het Pivot Park in Oss is donderdag uitgeroepen tot Nationaal Chemisch Erfgoed.

Eindelijk weer eens regen, maar voor de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) net op het verkeerde moment. Het rekende donderdag op een zonnetje. De officiële erkenning van een uiterst belangrijk laboratorium uit 1939 op Pivot Park in Oss werd geplaagd door een malse regenbui. 

22 juni 2023

OMROEP WALRAVEN

Videoverslag Open Dag – Zondag 18 juni 2023

Reporter Marianne Reijmers en cameraman Ton Arts worden rondgeleid door Joris Priem (voorzitter 100-jaar comité).

22 juni 2023

17 juni 2023

In de file voor de rondleiding bij Organon Oss: fabriek van ‘De Pil’ en nog veel meer

Brabants Dagblad

OSS – Voor één keer gingen de poorten open en kon Oss met eigen ogen zien wat er allemaal gebeurt achter de blauwe wand van de immense Organon-fabriek. Met zo’n vijfduizend bezoekers over twee dagen was het vaak file lopen tussen alle gebouwen, laboratoria, ‘De Pil’ en andere pillen. 

9 juni 2023

Bakermat van ‘de pil’ in Oss wordt uitgeroepen tot Nationaal Chemisch Erfgoed

Brabants Dagblad

‘Het historisch besef heeft uiteindelijk gezegevierd.’
Een van de grootste uitvindingen van de twintigste eeuw werd er gedaan. In het Farmacologisch Laboratorium werd ‘de pil’ ontwikkeld. Het gebouw, nu onderdeel van het Pivot Park in Oss, wordt uitgeroepen tot Nationaal Chemisch Erfgoed. ,,Die eer is volkomen terecht.”

KLiknieuws

OSS | Vanaf woensdag 31 mei brengt de kunst van Esther Hoogendijk een nieuwe, frisse impuls aan de tentoonstelling Leven en laten leven, hoe bio art de toekomst kleurt in museum Jan Cunen.

Planten en musea, normaalgesproken een onwaarschijnlijke combinatie. Vanwege het risico op beestjes en schimmels worden levende materialen meestal geweerd uit museale ruimten. Toch toont Museum Jan Cunen de komende vier weken kunstwerken waar planten uit groeien, naast andere intrigerende stukken.

8 juni 2023

De 2e aflevering van de podcastserie ‘Ondernemen in Oss’ met dit keer CEO Brigitte Drees staat nu online. In deze aflevering spreken Damian van Essen en Frank den Brok haar over ondernemerschap en het Pivot Park Screening Centre.

Doel van deze podcastserie is om met lokale succesverhalen, kennis te delen, te inspireren en te laten zien waar we in de Gemeente Oss trots op zijn.

5 juni 2023

2 juni 2023

Osse Synaffix voor 100 miljoen in handen van Zwitsers concern

Brabants Dagblad

Het succesvolle en snelgroeiende biotechnologische bedrijf Synaffix, gevestigd op Pivot Park in Oss, komt in Zwitserse handen. De Osse onderneming is voor een bedrag van, in eerste instantie, 100 miljoen euro overgenomen door de Zwitserse wereldspeler Lonza.

26 mei 2023

Organon 100 jaar: kijkje achter de schermen op twee open dagen

Dtv Nieuws

Het 100-jarig bestaan van Organon is dit jaar al uitgebreid gevierd maar het publiek krijgt nu ook de kans om een kijkje te nemen achter de schermen bij het Osse farmaciebedrijf. Dat kan tijdens open dagen in het weekend van 17 en 18 juni.

Medewerkers van Organon hadden al eerder de kans om zich daarvoor in te schrijven met introducés, nu kunnen ook andere geïnteresseerden zich aanmelden via www.opendagen-organon.nl.

Oud-Organees Han Schikan gastheer van BIO Convention

Kliknieuws

BOSTON/OSS | Van 4 tot en met 9 juni 2023 vindt een landelijke handelsmissie plaats naar de BIO International Convention in Boston. De BIO Convention trekt ieder jaar meer dan 14.000 bezoekers en is daarmee de grootste en bekendste beurs voor de biotech in de wereld. De gastheer van de missie is oud-Organees Han Schikan.

25 mei 2023

Groene wandelroute en gezamenlijk energiesysteem op Oss’ bedrijventerrein Moleneind?

Brabants Dagblad

Het zijn opties nu er een verduurzamingsplan komt.

Bedrijventerrein Moleneind in Oss krijgt een half miljoen voor het opstellen van een verduurzamingsplan. Gekeken wordt of bijvoorbeeld een groene wandelroute en een gezamenlijk energiesysteem mogelijk zijn. 

24 mei 2023

18 mei 2023

Plan om bedrijventerrein Moleneind toekomstbestendig te houden

Dtv Nieuws

De gemeente Oss en de provincie hebben woensdag een overeenkomst getekend om bedrijventerrein Moleneind toekomstbestendig te houden. Het gaat dan vooral om duurzaamheid.

Moleneind is het oudste bedrijventerrein binnen de stad Oss. Met een half miljoen euro vanuit de provincie en de gemeente moet het terrein verduurzaamd gaan worden. Er wordt gefocust op de energietransitie, klimaatadaptatie en circulaire economie. 

16 mei 2023

Leaders in Life Sciences

Brigitte Drees is sinds 2018 CEO van Pivot Park en van het Pivot Park Screening Centre. Daarnaast heeft ze zitting in de RvT van De Wever.

Het nieuws in brede zin fascineert haar, en ze noemt zichzelf dan ook een nieuwsjunk. Tussen haar studies Farmacie door deed ze een propedeuse Rechten, want je weet nooit hoe dat nog eens van pas kan komen

Pharma Future Run sluit feestjaar Osse farmaceutische industrie af

Dtv Nieuws

De activiteiten voor de viering van het 100-jarig bestaan van de Osse farmaceutische industrie worden op 8 oktober afgesloten met de Pharma Future Run. De hardloopwedstrijd en wandeling zijn op en rond industrieterrein Moleneind.

De initiatiefnemers van het themajaar, Aspen Oss, MSD, Organon, het Pivot Park en de gemeente Oss werken hiervoor samen met de organisatie van de SNS Oss City Run. Start en finish zijn op het Pivot Park en het parcours komt langs de grote geneesmiddelenbedrijven op Moleneind. De nadruk ligt vooral op het meedoen en niet zozeer op het winnen.  De deelnemers kunnen ook zelf kiezen hoeveel ronden van drie kilometer ze willen lopen. Het evenement staat open voor iedereen, niet alleen voor de werknemers van de bedrijven.

9 mei 2023

Pand op Pivot Park onderdeel van Nationaal Chemisch Erfgoed

Dtv Nieuws

Het farmacologisch laboratorium op het Pivot Park in Oss wordt in juni als zesde locatie in Nederland toegevoegd aan het Nationaal Chemisch Erfgoed. Omdat het pand de bakermat was voor veel uitvindingen met een grote maatschappelijke impact zet de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging het gebouw op de erfgoedlijst.

22 april 2023

19 april 2023

Laborantleerlingen leren over farmastad Oss: ‘Eindelijk mogen we binnen kijken’

Dtv

Eerstejaars van het Koning Willem I College in Oss werden woensdag ondergedompeld in de lokale farmaciewereld. De toekomstig laboranten bezochten het Organon Experience Center en kregen een rondleiding bij Aspen. “Het is een ander inzicht dat je krijgt.”

In 2023 is het precies 100 jaar geleden dat in Oss de eerste medicijnen werden gemaakt. Een goede reden om de leerlingen kennis te laten maken met de geschiedenis. 

maart 2023

The future of pharma – Spotlight on tomorrow’s medicines

C2W

Ter gelegenheid van 100Yearspharmafuture heeft de KNCV een speciale editie van C2W | Mens & Molecule uitgebracht. Deze uitgave blikt terug hoe het farmalandschap de afgelopen eeuw is veranderd, van de eerste vaccins en insuline tot immuun- en gentherapie. Daarnaast is aan enkele wetenschappers en bedrijven de vraag voorgelegd hoe de toekomst van de farma eruit zal zien en wat we nog kunnen verwachten. 

Unieke beleving van 100 jaar Organon

Bedrijvig Oss

Honderd jaar geleden begon Organon als lokaal Brabants bedrijf dat succes boekte met een reeks hormonale (genees)middelen. Het bedrijf groeide uit tot een wereldspeler en werd in de jaren zestig nog bekender door de anticonceptiepil.  Na diverse overnames keerde de naam Organon terug toen het bedrijf twee jaar geleden weer zelfstandig werd, met de focus op vrouwengezondheid. De historie maar ook de toekomst zijn nu te zien in een unieke interactieve beleving: het Organon Experience Center in Oss.

maart 2023

Organon viert jubileum op internationale vrouwendag

AD

Organon, producent van o.a de pil viert het 100-jarig bestaan met de opening van een knalroze experience center. De opening van het museum valt samen met de viering van internationale vrouwendag. De anticonceptiepil heeft veel betekend voor de emancipatie van vrouwen.

8 maart 2023

8 maart 2023

Slachtafval lag aan de wieg van Organon, dat wereldberoemd werd door de pil

Omroep Brabant

Het is dit jaar een eeuw geleden dat Organon in Oss werd opgericht. “In 1923 begon Organon als dochterbedrijf van de vleesverwerkende fabriek Zwanenberg. Ze haalden insuline uit slachtafval. Als Organon daar toen niet mee was begonnen, dan had Oss er nu heel anders uitgezien”, vertelt Robert van Vlijmen die ooit archivaris bij het bedrijf was.

7 maart 2023

Zelfs in eigen expositie op eigen terrein mag 100-jarig Organon geen reclame maken

Brabants Dagblad

Van insuline en de pil tot aan de muurschildering op de blauwe wand. Met een eigen museum in Oss neemt Organon bezoekers vanaf woensdag mee door honderd jaar geschiedenis en kijkt het in de toekomst. Maar een beetje reclame maken, dat mag zelfs nu niet.

Noem het een museum, een bezoekerscentrum of een heus Experience Centre. 

100-jarig Organon opent eigen Experience Center

Dtv Nieuws

Organon in Oss bestaat 100 jaar en grijpt dat jubileum aan om een eigen Experience Center te openen. Het is volgens het bedrijf een ‘unieke interactieve beleving’ over de historie en de toekomst van Organon.

De opening is op 8 maart, de Internationale Vrouwendag. Dat is geen toeval, omdat de focus van het bedrijf ligt op vrouwengezondheid. Het Experience Center wordt geopend door Aleisha Woodward, plaatsvervangend ambassadeur van de Verenigde Staten en door burgemeester Wobine Buijs. 

28 februari 2023

Een zingende menselijke vinger en vrouwelijk sperma in tentoonstelling over ‘bio art’ in Oss ★★★★☆

De Volkskrant

‘Bio art’, kunst met of over biologisch materiaal en natuurlijke processen, is relatief jong. Het zet je aan het denken over hoe wij als mensen eigenlijk leven.

In het Jan Cunen Museum in Oss klinkt een zingende, zeurende klank door de zalen. De toonhoogte verandert steeds, het geluid is niet hard, wel indringend.

23 februari 2023

15 februari 2023

Hoogste punt Grizzly op Pivot Park smaakt naar meer

Brabants Dagblad

Grizzly, het nieuwste gebouw op Pivot Park, bereikte woensdag officieel het hoogste punt en daarmee neemt het verlangen naar wederom een nieuw gebouw alleen maar toe. Pivot Park heeft de plannen al klaar. Wachten is op goedkeuring en financiering van de provincie. Gedeputeerde Eric Ronnes is daar optimistisch over. ,,We weten van de noodzaak.”

De gedeputeerde ging woensdag samen met de Osse wethouder Frank den Brok, Brigitte Drees, hoogste baas van Pivot Park, vertegenwoordigers van bouwbedrijf Dura Vermeer en verschillende toekomstige huurders van Grizzly met de bouwlift naar het dak van het gebouw.

Vrouwelijk sperma en textiel van koeienmest, waarom ook niet?

Brabants Dagblad

Een experimenteel kunstlaboratorium voor bio-kunstenaars bij museum Jan Cunen in Oss. Klinkt nogal wereldvreemd, maar dat is het niet. Het ontstaan van het grote Organon bijvoorbeeld, nu honderd jaar geleden, was een pionierend bio-kunststukje op zich.

Van kogelwerende mensenhuid tot menselijke foetussen in een varkensbaarmoeder. De komende maanden werpt het Museum Jan Cunen in Oss met de expositie Leven en laten leven een wel heel spraakmakende blik in de toekomst.

27 januari 2023

6 januari 2023

Ongeduldig Ardena bouwt nieuwe cleanrooms aan Kantsingel: ‘Groeien uit ons jasje op Pivotpark’

Brabants Dagblad

Rechtstreeks voortgekomen uit de ‘restanten’ van Organon, gaat het Ardena in Oss aardig voor de wind. Het farmaceutische bedrijf kon op Pivot Park op dit moment niet verder groeien, besloot niet af te wachten en nieuw te bouwen aan de Kantsingel. Met als doel om meer en grotere klanten in de hele wereld te bedienen. 

Oss: Farmahoofdstad van Nederland

Bedrijvig Oss

Honderd jaar geleden is in Oss de basis gelegd voor de ontwikkeling van geneesmiddelen. Oss stond in die tijd aan de wieg van de farmasector in Nederland, met baanbrekende ontdekkingen als insuline in de jaren ’20 en daarna de anticonceptiepil. Nog steeds zijn in Oss alle componenten aanwezig: van het allereerste onderzoek tot de grootschalige commerciële productie van geneesmiddelen. Dat vieren we met het themajaar #100yearspharmafuture. 

December 2022

30 november 2022

Het Osse miljardensprookje Acerta krijgt een volgend hoofdstuk: ‘We zijn een speler die meetelt’

Brabants Dagblad

Het is zonder overdrijving het sprookje van Oss. Twee in 2010 ontslagen Organon-medewerkers bouwden in een paar jaar tijd een miljardenbedrijf op door een veelbelovend bloedkankermedicijn te ontwikkelen. Nu verhuist Acerta Pharma naar een nieuw gebouw op Pivot Park.

Acerta Pharma, het enige Osse miljardenbedrijf, wordt van steeds groter belang voor het moederbedrijf AstraZeneca. 

100 jaar farmacie in Oss: een avondje terug naar vroeger, maar óók een kijkje in de toekomst 

Brabants Dagblad

Vier knappe koppen van farmaceutische bedrijven in Oss presenteerden hun werk in de Pharma Future Battle. Om een beetje inzicht te geven in wat er zoal speelt op dit gebied. Dat doen ze op twee avonden ter gelegenheid van honderd jaar farmacie in Oss.

Dit jaar is het een eeuw geleden dat de eerste medicijnen in Oss werden geproduceerd. De vier grote farmaceutische bedrijven in Oss en de gemeente namen het initiatief om dit jubileum luister bij te zetten.   

30 november 2022

21 november 2022

Prijs en lucratieve contracten voor Osse biotech-bedrijf Synaffix

Brabants Dagblad

Het Osse Synaffix is uitgeroepen tot het biotechnologisch bedrijf van 2022 en heeft vrijwel tegelijkertijd een aantal lucratieve samenwerkingsovereenkomsten weten te sluiten. Het Oss bedrijf, gevestigd op Pivot Park, verwacht dat de licentie-overeenkomsten kunnen leiden tot een waarde van in totaal zo’n 2,5 miljard euro.

Synaffix, opgericht in 2010 en sinds 2014 actief op Pivot Park in Oss, heeft een uiterst gespecialiseerde techniek in huis, waarmee onder andere antilichamen ontwikkeld kunnen worden die gebruikt worden in de bestrijding van verschillende types kanker. 

Hermetisch afgesloten deuren voor één keer geopend: MSD in Oss laat zien waar ze mee bezig zijn

Brabants Dagblad

Meer dan 3.000 bezoekers kregen dit weekend een snelcursus biologie en scheikunde tijdens de open dag van MSD Biotech in Oss. Vanwege een grote renovatie werden de hermetisch gesloten deuren nu voor één keer geopend.

Nee, het groepje toehoorders moet maar even niet letten op het karton op de vloer of de platen die uit het plafond bungelen.  

16 oktober 2022

Oss farma bouwt stug verder richting de volgende eeuw

Brabants Dagblad

‘We staan er beter voor dan ooit’

In de eerste honderd jaar groeide de Osse farmacie vanuit een achterkamertje bij een slachterij uit tot de belangrijkste industrie van de stad. Een lijn die het in de komende eeuw wil doortrekken.  

Hoe die volgende honderd jaar er dan uit moeten zien? Brigitte Drees moet lachen om de vraag alleen al. Alsof Saal van Zwanenberg dít allemaal had kunnen bevroeden toen hij een eeuw geleden wat alvleesklieren liet uitknijpen om insuline te winnen. 

31 augustus 2022

24 augustus 2022

Iedereen die in Osse farmacie werkt, lijkt tot pensioen te willen blijven

Brabants Dagblad

‘Het is een prachtig wereldje’

Terwijl de bedrijven geregeld van naam veranderen, blijven dezelfde mensen er werken. Want een baan in de Osse farmacie, die heb je vaak voor het leven. Hoe komt dat toch?

Zijn mond viel zowat open, die eerste keer dat hij over het terrein liep. Al die techniek, dat kilometerslange netwerk van buizen. En in de fabrieken vaten van wel zesduizend liter voor allerlei chemische processen.

Wordt hier een nieuw medicijn tegen malaria gemaakt?

Brabants Dagblad

Het chemisch en biologisch onderwijs is terug in Oss. Op Pivot Park verzorgt de HAN het lectoraat waarbij de ontwikkeling van medicijnen centraal staat. ,,Hopelijk leidt dit tot nieuwe of betere geneesmiddelen.’’   

Voorzichtig draait hij aan het kraantje van een zogeheten chromatografiekolom, een grotendeels uit glas bestaand apparaat waarmee chemische stoffen van elkaar gescheiden kunnen worden. 

18 augustus 2022

11 augustus 2022

Met de pil ontketende Organon een ware revolutie

Brabants Dagblad

‘Maar nog steeds is er een wereld te winnen’.

Met de introductie van de pil ontketende Organon zestig jaar geleden een ware revolutie. Sindsdien richt de Osse farmaceut zich op grote schaal op vrouwengezondheid. Een terrein waarop nog een wereld te winnen is.

Zonder de pil was Wobine Buijs nooit burgemeester van Oss geworden. Waren er nooit zoveel vrouwen aan de top van het bedrijfsleven gekomen. En had ook Oss er heel anders uitgezien. 

Dé medicijnenstad van Nederland

Brabants Dagblad

‘Het is een klein wereldje, maar dat wereldje draait om Oss’.

Geen sector zo belangrijk voor Oss als de pharma. Als motor achter duizenden banen, als visitekaartje, zelfs als bepalende factor in de bevolkingsopbouw. ,,Zonder Organon geen filmliga of roeivereniging.” 

Naar de Peperstraat, het Bomenpark in Heesch en zo’n beetje alle leuke tentjes in Megen en Ravenstein. Wanneer Wenny Raaijmakers als directeur van Organon een buitenlandse delegatie op bezoek heeft, wordt er eigenlijk altijd wel een vorkje geprikt in de regio. Zeker de laatste tijd, nu onder de ‘nieuwe’ naam iedereen net een andere rol heeft, en er na corona veel is om over bij te praten.

3 augustus 2022

28 juli 2022

Honderd jaar pieken en dalen

Brabants Dagblad

Oss maakt zich op voor het eeuwfeest van Organon, de uitvinder van de pil. Hele generaties Ossenaren verdienden hun boterham achter de blauwe muur van Organon. Nu het bedrijf honderd jaar bestaat, wordt dan ook flink uitgepakt. En dan te bedenken dat de farmaceut min of meer per toeval ontstond.

Het moet een van de meest dramatische momenten in de moderne geneeskunde zijn geweest. Terwijl tientallen rouwende families al op het punt staan om afscheid te nemen van hun doodzieke kinderen, besluiten twee Canadese artsen in een overvolle slaapzaal hun experimentele medicijn uit te proberen.