De verhalen en verslagen rond #100YPF

In de media

In de aanloop naar het themajaar verscheen er al een aantal artikelen om het verhaal van het Osse Farma-cluster te vertellen. Daarnaast zijn in dit overzicht relevante nieuwsberichten en verslagen van activiteiten te vinden en inspirerende artikelen die in het loop van het jaar gepubliceerd zullen worden.

Vrouwelijk sperma en textiel van koeienmest, waarom ook niet?

Brabants Dagblad

Een experimenteel kunstlaboratorium voor bio-kunstenaars bij museum Jan Cunen in Oss. Klinkt nogal wereldvreemd, maar dat is het niet. Het ontstaan van het grote Organon bijvoorbeeld, nu honderd jaar geleden, was een pionierend bio-kunststukje op zich.

Van kogelwerende mensenhuid tot menselijke foetussen in een varkensbaarmoeder. De komende maanden werpt het Museum Jan Cunen in Oss met de expositie Leven en laten leven een wel heel spraakmakende blik in de toekomst.

27 januari 2023

6 januari 2023

Ongeduldig Ardena bouwt nieuwe cleanrooms aan Kantsingel: ‘Groeien uit ons jasje op Pivotpark’

Brabants Dagblad

Rechtstreeks voortgekomen uit de ‘restanten’ van Organon, gaat het Ardena in Oss aardig voor de wind. Het farmaceutische bedrijf kon op Pivot Park op dit moment niet verder groeien, besloot niet af te wachten en nieuw te bouwen aan de Kantsingel. Met als doel om meer en grotere klanten in de hele wereld te bedienen. 

Oss: Farmahoofdstad van Nederland

Bedrijvig Oss

Honderd jaar geleden is in Oss de basis gelegd voor de ontwikkeling van geneesmiddelen. Oss stond in die tijd aan de wieg van de farmasector in Nederland, met baanbrekende ontdekkingen als insuline in de jaren ’20 en daarna de anticonceptiepil. Nog steeds zijn in Oss alle componenten aanwezig: van het allereerste onderzoek tot de grootschalige commerciële productie van geneesmiddelen. Dat vieren we met het themajaar #100yearspharmafuture. 

December 2022

30 november 2022

Het Osse miljardensprookje Acerta krijgt een volgend hoofdstuk: ‘We zijn een speler die meetelt’

Brabants Dagblad

Het is zonder overdrijving het sprookje van Oss. Twee in 2010 ontslagen Organon-medewerkers bouwden in een paar jaar tijd een miljardenbedrijf op door een veelbelovend bloedkankermedicijn te ontwikkelen. Nu verhuist Acerta Pharma naar een nieuw gebouw op Pivot Park.

Acerta Pharma, het enige Osse miljardenbedrijf, wordt van steeds groter belang voor het moederbedrijf AstraZeneca. 

100 jaar farmacie in Oss: een avondje terug naar vroeger, maar óók een kijkje in de toekomst 

Brabants Dagblad

Vier knappe koppen van farmaceutische bedrijven in Oss presenteerden hun werk in de Pharma Future Battle. Om een beetje inzicht te geven in wat er zoal speelt op dit gebied. Dat doen ze op twee avonden ter gelegenheid van honderd jaar farmacie in Oss.

Dit jaar is het een eeuw geleden dat de eerste medicijnen in Oss werden geproduceerd. De vier grote farmaceutische bedrijven in Oss en de gemeente namen het initiatief om dit jubileum luister bij te zetten.   

30 november 2022

21 november 2022

Prijs en lucratieve contracten voor Osse biotech-bedrijf Synaffix

Brabants Dagblad

Het Osse Synaffix is uitgeroepen tot het biotechnologisch bedrijf van 2022 en heeft vrijwel tegelijkertijd een aantal lucratieve samenwerkingsovereenkomsten weten te sluiten. Het Oss bedrijf, gevestigd op Pivot Park, verwacht dat de licentie-overeenkomsten kunnen leiden tot een waarde van in totaal zo’n 2,5 miljard euro.

Synaffix, opgericht in 2010 en sinds 2014 actief op Pivot Park in Oss, heeft een uiterst gespecialiseerde techniek in huis, waarmee onder andere antilichamen ontwikkeld kunnen worden die gebruikt worden in de bestrijding van verschillende types kanker. 

Hermetisch afgesloten deuren voor één keer geopend: MSD in Oss laat zien waar ze mee bezig zijn

Brabants Dagblad

Meer dan 3.000 bezoekers kregen dit weekend een snelcursus biologie en scheikunde tijdens de open dag van MSD Biotech in Oss. Vanwege een grote renovatie werden de hermetisch gesloten deuren nu voor één keer geopend.

Nee, het groepje toehoorders moet maar even niet letten op het karton op de vloer of de platen die uit het plafond bungelen.  

16 oktober 2022

Oss farma bouwt stug verder richting de volgende eeuw

Brabants Dagblad

‘We staan er beter voor dan ooit’

In de eerste honderd jaar groeide de Osse farmacie vanuit een achterkamertje bij een slachterij uit tot de belangrijkste industrie van de stad. Een lijn die het in de komende eeuw wil doortrekken.  

Hoe die volgende honderd jaar er dan uit moeten zien? Brigitte Drees moet lachen om de vraag alleen al. Alsof Saal van Zwanenberg dít allemaal had kunnen bevroeden toen hij een eeuw geleden wat alvleesklieren liet uitknijpen om insuline te winnen. 

31 augustus 2022

24 augustus 2022

Iedereen die in Osse farmacie werkt, lijkt tot pensioen te willen blijven

Brabants Dagblad

‘Het is een prachtig wereldje’

Terwijl de bedrijven geregeld van naam veranderen, blijven dezelfde mensen er werken. Want een baan in de Osse farmacie, die heb je vaak voor het leven. Hoe komt dat toch?

Zijn mond viel zowat open, die eerste keer dat hij over het terrein liep. Al die techniek, dat kilometerslange netwerk van buizen. En in de fabrieken vaten van wel zesduizend liter voor allerlei chemische processen.

Wordt hier een nieuw medicijn tegen malaria gemaakt?

Brabants Dagblad

Het chemisch en biologisch onderwijs is terug in Oss. Op Pivot Park verzorgt de HAN het lectoraat waarbij de ontwikkeling van medicijnen centraal staat. ,,Hopelijk leidt dit tot nieuwe of betere geneesmiddelen.’’   

Voorzichtig draait hij aan het kraantje van een zogeheten chromatografiekolom, een grotendeels uit glas bestaand apparaat waarmee chemische stoffen van elkaar gescheiden kunnen worden. 

18 augustus 2022

11 augustus 2022

Met de pil ontketende Organon een ware revolutie

Brabants Dagblad

‘Maar nog steeds is er een wereld te winnen’.

Met de introductie van de pil ontketende Organon zestig jaar geleden een ware revolutie. Sindsdien richt de Osse farmaceut zich op grote schaal op vrouwengezondheid. Een terrein waarop nog een wereld te winnen is.

Zonder de pil was Wobine Buijs nooit burgemeester van Oss geworden. Waren er nooit zoveel vrouwen aan de top van het bedrijfsleven gekomen. En had ook Oss er heel anders uitgezien. 

Dé medicijnenstad van Nederland

Brabants Dagblad

‘Het is een klein wereldje, maar dat wereldje draait om Oss’.

Geen sector zo belangrijk voor Oss als de pharma. Als motor achter duizenden banen, als visitekaartje, zelfs als bepalende factor in de bevolkingsopbouw. ,,Zonder Organon geen filmliga of roeivereniging.” 

Naar de Peperstraat, het Bomenpark in Heesch en zo’n beetje alle leuke tentjes in Megen en Ravenstein. Wanneer Wenny Raaijmakers als directeur van Organon een buitenlandse delegatie op bezoek heeft, wordt er eigenlijk altijd wel een vorkje geprikt in de regio. Zeker de laatste tijd, nu onder de ‘nieuwe’ naam iedereen net een andere rol heeft, en er na corona veel is om over bij te praten.

3 augustus 2022

28 juli 2022

Honderd jaar pieken en dalen

Brabants Dagblad

Oss maakt zich op voor het eeuwfeest van Organon, de uitvinder van de pil. Hele generaties Ossenaren verdienden hun boterham achter de blauwe muur van Organon. Nu het bedrijf honderd jaar bestaat, wordt dan ook flink uitgepakt. En dan te bedenken dat de farmaceut min of meer per toeval ontstond.

Het moet een van de meest dramatische momenten in de moderne geneeskunde zijn geweest. Terwijl tientallen rouwende families al op het punt staan om afscheid te nemen van hun doodzieke kinderen, besluiten twee Canadese artsen in een overvolle slaapzaal hun experimentele medicijn uit te proberen.