Burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans nu al blij met bijzonder themajaar

“De Osse farmacie zit in een geweldige flow”

Het themajaar #100yearpharmafuture is een gezamenlijk initiatief van MSD, Organon, Aspen Oss, Pivot Park en de gemeente Oss. Hoewel het jaar nog moet beginnen, is burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans er nu al blij mee. Want Oss als farma-hoofdstad van Nederland nóg prominenter op de kaart zetten, kan voor zowel economische als maatschappelijke impact zorgen.

Waarom is de gemeente Oss mede-initiatiefnemer van het themajaar?

“De farmacie is voor Oss een belangrijke industrie. Dat was het vroeger al en dat is het morgen nog steeds. Het terrein waar de Life Sciences-bedrijven zich bevinden, ademt een rijke historie. Maar het bruist er misschien wel meer dan ooit! Dat Organon hier vertrok, staat bij veel mensen nog helder op het netvlies. Helaas weten veel minder mensen wat voor moois hier vervolgens is ontstaan.”

Daar moet het themajaar iets aan veranderen?

“De Osse farmacie zit in een geweldige flow. Gelukkig is dat al veel beter zichtbaar dan pakweg vijf jaar geleden. Maar het is de hoogste tijd om aan iederéén te laten zien wie we zijn en wat we doen. In Oss hebben we alle ingrediënten in huis voor de ontwikkeling van medicijnen: van onderzoek tot en met productie en distributie. De hele keten op één plek, dat is uniek. Na dit jaar twijfelt niemand er nog aan: Oss is de farma-hoofdstad van Nederland.”

“Na dit jaar twijfelt niemand er nog aan: Oss is de farma-hoofdstad van Nederland”

Waarin schuilt de kracht van het Life Sciences-cluster in Oss?

“Alle bedrijven hebben dezelfde oorsprong en zijn nog steeds op dezelfde plek geconcentreerd. Dat is een enorme kracht. Saamhorigheid creëer je niet ‘even’ op een willekeurige locatie. Na het vertrek van Organon is samenwerking altijd de inzet geweest. Natuurlijk was het een ambitieus plan, maar we waren ervan overtuigd dat dit economische model zou gaan werken.”

De gemeente Oss omarmt de Global Goals. In hoeverre past dit themajaar daarbij?

“De Global Goals zijn voor ons een inspiratiebron om betekenis te geven aan onze maatschappelijke opgaven. Maar we gebruiken ze ook om nieuwe partners en samenwerkingsvormen te ontdekken voor een duurzame toekomst. Dat sluit natuurlijk naadloos aan bij de ambities van de bedrijven in het Life Sciences-cluster. Ze zijn het toonbeeld van bedrijven die streven naar een betere wereld.”

“Reken maar dat veel mensen straks weten dat Oss een geweldige woon-werkstad is”

Waar moet het themajaar nog meer voor zorgen?

“Dat de buitenwereld ontdekt dat het in Oss heel fijn werken én wonen is. We zijn interessant voor farmaceutische bedrijven die zich ergens willen vestigen én voor professionals die een plek zoeken waar ze betekenisvol werk kunnen doen. Iedereen die de Life Sciences-bedrijven in onze gemeente bezoekt, kan ook kennismaken met ons centrum en prachtige buitengebied. Reken maar dat veel mensen straks weten dat Oss een prachtige woon-werkstad is.”