MSD Biotech-directeur Joost van Zutven kijkt uit naar het themajaar

“Ons verhaal is het vertellen waard”

In 2022 is geneesmiddelenbedrijf MSD precies 25 jaar actief in de biotechnologie. Voor Joost van Zutven komt het themajaar #100yearpharmafuture dan ook op het juiste moment. De directeur van MSD Biotech hoopt dat de extra aandacht leidt tot meer zichtbaarheid van de bedrijven in het Osse Life Sciences-cluster. Maar ook tot het verleiden van de medewerkers van de toekomst.

Dat vraagt om een pleidooi: wat maakt werken in de farmaceutische industrie zo mooi?

“Sowieso de veelzijdigheid van de sector. Met Life Sciences kun je heel veel kanten op. Natuurlijk komen bètamensen in deze industrie aan hun trekken, maar alfamensen net zo goed. Het is een samenspel van professionals die het verschil willen maken. En wat is nou mooier dan samen met collega’s en collega-bedrijven bijdragen aan middelen waarmee we levens kunnen redden?”

Vindt dat samenspel ook plaats tussen de bedrijven in het Life Sciences-cluster?

“Absoluut! We zouden wel gek zijn als we elkaar níet zouden vinden… Nergens in Nederland vind je zoveel farmaceutische kennis en kunde binnen een vierkante kilometer. Het mooie aan ons cluster is bovendien dat elk bedrijf onafhankelijk is, terwijl de lijntjes extreem kort zijn. We weten ook goed waar de ander mee bezig is. Zo hebben we laatst wat analytische activiteiten uitbesteed bij Pivot Park, omdat we daar zelf de specifieke technieken niet voor in huis hadden. En we wisten: zij hebben die wel.”

“Nergens in Nederland vind je zoveel farmaceutische kennis en kunde binnen een vierkante kilometer”

Waarom is het belangrijk om 100 jaar Life Sciences in Oss te vieren?

“Omdat ons verhaal het vertellen waard is. We maken producten die de hele wereld overgaan! Dat weet lang niet iedereen. Niet in Oss, maar ook daarbuiten niet. Dat ligt ook aan onszelf, want als sector zijn we te bescheiden. Terwijl het ontwikkelen van geneesmiddelen levensbelangrijk werk is, dat bewijst COVID-19 maar weer eens. Hopelijk zet dit themajaar het bijzondere werk dat we als sector doen extra op de kaart.”

Zien de medewerkers van de toekomst nog wel muziek in de maakindustrie?

“Dat zouden ze wel moeten zien. Ook daarom moeten we ons werk zo breed mogelijk promoten. De maakindustrie klinkt vaak heel simpel. Maar de productie van geneesmiddelen zoals we dat in Oss doen is ook maakindustrie, daar is niets simpels aan. Daarbij komt dat de biotechnologie behoorlijk complex is. Zie ons maar als een fabriek met cellen, met levende materialen… Nuances maken het verschil. Dat betekent dat je als professional fundamentele kennis moet bezitten, en precies moet weten waar je mee bezig bent. Geloof me, Oss is nog steeds een echte maakstad, met MSD, maar ook Organon en Aspen als belangrijke spelers. Met volop uitdagende banen voor jong talent.”

“Geloof me, Oss is nog steeds een echte maakstad”

Waar is de farmaceutische sector de komende 100 jaar toe in staat?

“Dat is onmogelijk te voorspellen. Innovaties stapelen zich simpelweg te snel op om daar wat zinnigs over te zeggen. Veertig jaar geleden wist nog helemaal niemand iets over biotechnologie. Wat ik wel kan zeggen, is dat biotechtechnologie de toekomst heeft en dat MSD zeer actief is op dat gebied.  MSD volgt de ontwikkelingen kritisch en speelt daar steeds op in. Alleen dan kunnen we onze positie aan het front behouden.”

MSD Biotech over… Aspen Oss

Een eigen identiteit

“Bij Aspen hebben ze de laatste jaren heel wat ontwikkelingen doorgemaakt. Het bedrijf was op veel vlakken sterk gekoppeld aan moederbedrijf Organon, maar heeft zich daar echt van los gemaakt. In korte tijd is het bedrijf erin geslaagd om een eigen identiteit op te bouwen. Hiermee ontwikkelt het aanvullende activiteiten én boort het nieuwe markten aan. Een heel knappe prestatie.”