Organon-directeur Wenny Raaijmakers ziet het themajaar als een uitgelezen kans

“Farmacie en Oss zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden”

Wie aan Oss denkt, denkt aan Organon. Het beroemde gezondheidsbedrijf werd bijna honderd jaar geleden opgericht en keerde deze zomer ‘terug’ in de stad. Directeur Wenny Raaijmakers ziet in het themajaar #100yearpharmafuture dan ook een uitgelezen kans om de rijke historie – en de veelbelovende toekomst – van de complete farmaceutische industrie in Oss te vieren.

Waarom is 100 jaar farma in Oss het vieren waard?

“Omdat we met z’n allen heel trots mogen zijn op wat hier in Oss is neergezet. Daarmee doel ik op de eerste activiteiten die hier een eeuw geleden plaatsvonden, maar ook op de spin-off vanuit de lokale slachterijen van het ‘oude’ Organon. Farmacie en Oss zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Elke Ossenaar kent wel iemand die in onze industrie werkt. Daar mogen we best eens goed bij stilstaan.”

Wat zijn je verwachtingen van het themajaar?

“Enerzijds hoop ik dat het zorgt voor extra trots op de rijke historie van de geneesmiddelenindustrie in Oss. Anderzijds hoop ik dat het de sector een enorme boost geeft richting de toekomst. De sector is springlevend en er gebeurt ontzettend veel, met mooie banen op allerlei niveaus. Elk bedrijf in onze industrie verricht werk dat ertoe doet. Dat is een boodschap die we moeten blijven verspreiden.”

“Elk geneesmiddelen bedrijf verricht werk dat ertoe doet”

Hoe ben je zelf in de farmaceutische industrie terechtgekomen?

“Tijdens mijn promotieonderzoek kwam ik terecht bij Diosynth, destijds een zusterbedrijf van Organon. Aansluitend ben ik bij Organon zelf aan de slag gegaan. We zijn een warm bedrijf waar medewerkers veel oog hebben voor elkaar. En we maken zulke betekenisvolle producten! Nog elke dag vind ik het geweldig dat onze middelen wereldwijd zorgen voor bijvoorbeeld minder moedersterfte en meer grip op gezinsplanning.”

Op welke ontwikkelingen binnen Organon ben je het meest trots?

“Dan denk ik meteen aan ons werk in coronatijd. Een spierverslapper die we hier produceren, maakt ook beademen van coronapatiënten beter mogelijk. Van de ene op de andere dag nam de vraag naar dit product enorm toe. In een heel heftige tijd – ook in de privélevens van onze medewerkers – zijn we er in twee weken in geslaagd om onze steriele productie te verdubbelen. Een superingewikkelde zaak, waar we dag en nacht aan hebben gewerkt en alles voor opzij hebben geschoven. Echt fantastisch dat het gelukt is.”

“In honderd jaar hebben we in Oss heel
veel producten met waarde ontwikkeld”

Stel: we zijn honderd jaar verder. Waar staan we dan als het gaat om Life Sciences?

“Hopelijk kunnen we dan enkele heel vervelende ziektes het hoofd bieden. Ziektes die mensen van een gezond leven beroven, zoals kanker, ALS, de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson. Hoe mooi zou het zijn als we daar in Oss ons steentje aan bijdragen? Die kans is zeer reëel, want in honderd jaar hebben we hier veel producten met waarde ontwikkeld. Knappe koppen genoeg!”

Organon over… Pivot Park

Voelbare community

“Als je op Pivot Park loopt, krijg je dat echte hightech-campusgevoel. Best bijzonder hoe hier in korte tijd zo’n inspirerende omgeving is ontstaan. Een omgeving met volop ruimte voor talent met nieuwe ideeën. En hoewel het ene bedrijf op het park veel verder is dan het andere, kun je de community voelen. Pivot Park is een prachtige plek waar farmacie groeit en bloeit.”