Pivot Park-directeur Brigitte Drees verwacht veel van het themajaar

“Een mooie impuls voor de farmafamilie in Oss”

In 2011 sloot MSD zijn complete researchafdeling. Hierdoor leek in Oss veel waardevolle kennis en expertise verloren te gaan. De komst van een autonoom life sciences-bedrijvenpark moest dat voorkomen. Dat is gelukt: tien jaar later zijn op Pivot Park zestig bedrijven gevestigd die bijdragen aan de ontdekking en ontwikkeling van geneesmiddelen. Voor directeur Brigitte Drees bestaat er dan ook geen beter moment voor een feestelijk Life Sciences-themajaar.

In 2022 vieren we 100 jaar Life Sciences in Oss. Waarom is dat belangrijk?

“Feestjes zorgen voor saamhorigheid. En alle bedrijven in het cluster hebben wel wat te vieren. Hoe mooi is het om dat dan samen te doen? Op een manier die de kracht en de potentie van de sector breed onder de aandacht brengt? Met dit themajaar profileren we ons weer als de farmaceutische hoofdstad van Nederland. Een mooie impuls voor de farmafamilie in Oss.”

Hoe bent u zelf in de farmaceutische industrie terechtgekomen?

“Ergens in een ver verleden heb ik gekozen voor de studie farmacie. Daar heb ik geen seconde spijt van gehad. Het ontwikkelen van medicijnen is zó bijzonder… Het begint met een idee en eindigt met een product op de markt. Daarvoor moet vaak een hobbelige weg worden afgelegd, een weg die vraagt om creativiteit en inventiviteit. Het is dan ook echt een sector om in te ondernemen.”

“Een omgeving met gelijkgestemden
moedigt ondernemerschap aan”

In hoeverre helpt een omgeving met gelijkgestemden daarbij?

“Die moedigt ondernemerschap aan. Dat zie je bij ons op Pivot Park zelf, maar ook binnen het cluster van Life Sciences-bedrijven in Oss. Er is veel onderling respect, we weten elkaar te vinden op het gebied van kennis en – heel belangrijk – we gunnen elkaar succes. Zo vormen we een hechte community van wetenschappers en ondernemers, in een bloeiende sector die een respectabel doel nastreeft. Het themajaar gaat ons ongetwijfeld helpen om dat nog beter over de bühne te brengen.”

Op welke ontwikkelingen binnen Pivot Park ben je het trotst?

“In tien jaar tijd is het ons gelukt om bedrijven en kennisinstituten te verbinden die zich richten op innovaties in de ontwikkeling van geneesmiddelen. Op Pivot Park vinden zowel start-ups als scale-ups alle kennis en middelen die ze nodig hebben om hun groei te versnellen. Daar ben ik trots op, maar… we kijken vooral vooruit. Zo willen we de kloof tussen het onderwijs en de praktijk verkleinen. Daarom hebben we een lectoraat Drug Discovery naar Oss gehaald. Ook is er een minor op de campus sinds 2022.”

“Oss als thuishaven van een dynamische,
farmaceutische kennisgemeenschap”

Wat kunnen we de komende 100 jaar van de farmaceutische industrie verwachten?

“Allereerst hoop ik dat we preventie vóór genezing zetten. Want als mensen niet ziek worden, hoef je ze ook niet beter te maken. Maar dat is iets wat we als maatschappij gezamenlijk moeten gaan inzien en oppakken. Verder zijn er nog veel  zeldzame aandoeningen waar geneesmiddelen voor ontwikkeld kunnen worden; zeker ook vanuit ons cluster in Oss. En hoe geweldig zou het zijn als mensen op een dag van elke kankervorm kunnen genezen? Daarbij zie ik veel kansen voor de combinatie van technologie en biologie. Met Oss als thuishaven van een dynamische, farmaceutische kennisgemeenschap.”

Pivot Park over… MSD Biotech

Grote broer in het cluster

“MSD is de grootste van de Life Science-bedrijven in Oss: beursgenoteerd en een echte wereldspeler. Met ons antikankermiddel produceert het bedrijf het best verkochte medicijn ter wereld. En dat ‘gewoon’ in Oss! Hierdoor heeft MSD een zeer betekenisvolle exportfunctie voor ons land. Mede daarom zien we ze dan ook nog altijd een beetje als grote voorbeeld in ons cluster.”